23 Nisan 2010

Gordion Düğümü


Kesinliği bilinmeyen bir olay olmakla birlikte Büyük İskenderli olmasından dolayı kendinden metaforludur da.

Haa hangi olay değil mi?

Frigyalılar kendilerine bir yönetici aramaya başlamışlar. Kahinlerden biri de demiş ki bunlara: "Şehre kağnıyla gelecek ilk adamdır sizin ayıla bayıla istediğiniz yönetici. Kağnıyı değil de o gelen adamı yönetici ilan edin işte." Yoksul bir köylü gelir, iddiaya göre Midas'ın babası Gordios'tur. Yönetici olmuş adam, kağnıyı ne yapsın. Arabayı gider bağışlar bir tapınağa. 
Adamceğiz ne bilsin olayın bu raddeye geleceğini, arabasını tapınağa bağlamış gitmiş ama başlamış bir söylenti. Yok efenim neymiş bu düğümü çözen Asya'nın hakimi olacağımış..

Millet hırslanmış tabii. O arada işte bizim Büyük İskender, Gordion'a gelir. (Gordion dediğim de Polatlı'nın aşağısı işte) Adı büyük kendi büyük İskender durur mu hiç, söylentiyi duyar duymaz koşmuş düğümün yanına. Uğraşmış uğraşmış çözememiş. Sonra "Sikerim lan böyle düğümü, adamı günaha sokmayın" diyerek çıkarmış kılıcını "Gölgelerin gücü adına" diye bağırarak dünyanın en yüzeysel insanı edasıyla kesmiş atmış düğümü..

Salak işte, sanmış ki düğümü keserse Asya'nın hakimi olacak. Bre çok bilmiş İskender, iyi adamsın hoş adamsın amma, genç kızların eline, dolanmış-düğümlenmiş ip verip alın bunu çöz dediklerini çözerse kaynanasıyla iyi anlaşacağını, çözmezse tahammülsüz olduğu için kaynanasını kaynar kazana atacağını hiç duymamışsın işte, ya da duydun da anlamadın. "Bunun önermesi ne?" diye soran bir Yılmaz Erdoğan da mı yoktu hiç etrafında? "Dert çekmeyince bal yinmez" diyen babaannemle tanışmadığın kesin ama.

Kestin de noldu he noldu..!? Ne geçti eline, dünyanın hakimi olabildin mi? İstediğini alabilsin mi? Yoo, sabırsız olduğun içün lanetlendin sen işte.. İlerde görecektin bu konuyu, Sultan Süleyman'a kalmamış sana mı kalacak.. hiç. Öldün gittin erkenden.. 

Bir internet büyüğünün dediği gibi:
Oynama, kurcalayınca bozuluyor.

Malzemeler: Bir adet kızılcık ağacının kabuğundan yapılmış kayış, bir adet araba, bir adet boyunduruk
Yapılışı: Kayışın uçlarını içe kıvırıyorsun, mal biz de göremiyoruz.

Ayrıca "kıçtan uydurulmuş gibi duran ama açıklanamaz şekilde çekici olan" etimolojiye örnek olabilecek şey şudur ki:
"Kördüğüm" kelimesine çok benzer bu..


http://pippihasmet.blogspot.com/2010/04/gordion-dugumu.html

Hiç yorum yok: