2 Eylül 2008

Lilith



Tevrat'taki tezatı ortadan kaldırmak için uydurulmuş olma olasılığı yüksek bir hanım kızımız bu Lilith. 
Ne yalan söyleyim çok hoşuma gidiyor ondan bahsetmek.. ilk feminist dendiği için olabilir.


Yahudi inanışına göre;


Lilith, Adem'le birlikte topraktan yaratılmıştı ama daha sonra adem'in egemenliğine girmek istemedi ve Adem'i bırakıp yeryüzüne indi. Yeryüzünde şeytandan çocuklar doğurdu. Tanrı, Lilith'i geri getirmeleri üzere üç melek (Sanvai, Sansanvai, Semangelof) gönderdi. Tanrı, meleklerden, Lilith gelmediği takdirde her gün 100 çocuğunun öldürüleceğini söylemelerini istedi. Lilith, Adem'e dönmedi ve her gün 100 çocuğunun öldürülmesine göz yummuş oldu ama intikam ateşi içinde yanmaya başlamıştı ve üç meleğe şöyle söyledi:
"Ben de bundan sonra doğacak her erkek çocuğu sekiz gün, her kız çocuğu yirmi gün içinde öldüreceğim, sadece çevrelerinde bana ya da size ait bir simge ya da isim olan çocuklara dokunmayacağım."
Yahudilerin çoğu Lilith'in bebeklerine zarar vermemesi için loğusayı ve bebeğini yalnız bırakmazlarmış.
Bebeğin giysileri, bezi gece dışarıda bırakılmazmış. Bebeğe ait şeylerin gece dışarıda bırakılmama sebebi Lilith'in evde bebek olduğunu anlamaması.
Bu inanış, Türklerde de görülmekte. Türklerin Lilith'i bilmeden böyle bir inanışa sahip olması çok eski inancımız olan Şaman dinine dek gitmektedir. Bebeği ve loğusayı kötü ruhlardan sakınma maksatlı bu tür davranışlar hâlâ görülmekte.


Bunu neden yazdım?
Zevk alıyorum arkadaş...


Güncelleme 2010:
Lilith, aslında her kitapta, her dönemde bahsediliyor. Onun aslında bir insan Saba prensesi Belkıs olduğu da söyleniyor. Ama Belkıs'a baktığımızda Lilith kadar kötü tasvir edilmediğini de söylemek lazım.
Kabala'da da Lilith'ten bahsediliyor. Hani erkekler geceleri boşalır ya, bunu Lilith'e bağlıyorlar Kabala'da. Lilith, yalnız erkekleri rahatsız eder, onunları erekte eder ve boşaltır. Dölleriyle de canavarlarını yaratır deniliyor. Bu özelliğini de ilk kez Adem üzerinde gerçekleştirmiştir, Adem'in Havva ile yatmadığı bir gece. Bu bilgiler Talmud'da da var.
Lilith'ten öyle ürkütmüşler ki erkekleri karı kocanın arasına girer ve dökülecek her damlayı kendine çocuk yapmak için alır deniliyor. Muhtemelen üremeyi pekiştirmek için uydurulmuştur bu da. Damlalar boşa gitmesin kadın dölllensin, bol bol çocuk yapılsın diye.
Karı koca mum ışığında ve çıplakken sevişildiğinde olan çocuklarda Lilith'in de hakkı olduğunu iddia etmişler. Bu neden rahatsız etmiş milleti onu tam anlayamadım tabii.  Sanırım kadının büyüsünden korkmakla ilgili.
Ayrıca Kabalistler insanın ikiye bölünme olayından da bahsediyorlar. Lilith'in erkek yarısı Samael'den.
Ve bir değişik bilgi daha: Lilith'in hep cinsellik ve kötülükle ilgili çeşitli zıtlıklar barındırmasından ileri gelen tanımlamalara sahip olmasını, iki tane Lilith olmasına bağlıyorlar. İki kardeş, büyüğü Samael'in karısı olan fahişe, küçüğü ise Ashmodai'nin karısı, çocuk katili olan olmasından şüphelenilen.
Lilith'in çocuk sevgisinden de bahsediliyor. Çocuklar uyurken gelip çocukları severmiş. Bir gelenek de böyle çıkmış. Böyle bir durumla karşılaşan aileler çocuklarının burnuna vuruyorlarmış. Bir diğer görüş de çocukları cinsel yönden uyarmak için geldiği, yani sadece sevmek için değil.