13 Ocak 2011

Uyku Hijyeni


"Uyku Hijyeni" diye bir terim duydum ve paylaşmak istedim. Üstelik konulu.. Kendimden örnek vereceğim.
Öncelikle uyku hijyenini özetleyeyim:
Uykuya etki edecek her şeyinizi düzenlemekten bahsediyor bu terim ve bunun için yapılması gerekenler var. 
Erken yatıp erken kalkmak, her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak, uykudan önce kafeinli ve asitli içecekler içmemek, uykudan evvel yemek yememek, heyecanlanmamak, uykudan önce çok aşırı hareket etmemek, (ama) gün içinde günlük hareket ihtiyacınızı gidermek, odanıza giren ışığı ayarlamak, oda sıcaklığının çok uçlarda olmamasına dikkat etmek, sessiz ve mümkünse karanlık bir odada uyumak.

Kendimden örnekli kısma gelelim, -kendime de ders olsun diye alıyorum bu notları aslında-
Ben bir ay öncesine kadar uyku/uykusuzluk sorunu artık ne derseniz ondan yaşayan biriydim. Çok düzensizdi her şey. İki gün uykusuz kalıyordum nedensiz sebepsiz. Bazen 3 saat yeterken bazen 20 saat uyuyordum. Geceleri kesinlikle uyumuyor, gündüzleri şanslıysam uyuyabiliyordum. Bütün gün hareketsiz kalıp bütün gün yemek yemeden kahve ve kola ile hayatımı devam ettiriyordum. Bilgisayarımı hiçbir zaman kapatmazdım o uğultu her daim olurdu. Alakasız saatlerde kabus görüp uyandığım için de gece uyursam ışık açık olurdu. 
Bütün gün migren ile boğuşurdum, şiddetli migren nöbetlerim vardı.
Şimdi:
Erken kalkıp erken yatıyorum. Dengeyi bozmamaya çalışıyorum. Gece yatarken ışığı kapatıyorum (çünkü artık uykum bölünmüyor), bilgisayarımı da kapatıyorum, o iğrenç uğultusundan kurtulmuş olarak uyuyorum. Gün içinde yürüyebiliyorsam yürüyorum yürüyemezsem hoplayıp zıplıyorum en olmadı. Saatlerce bilgisayar başında oturmamaya çalışıyorum. Kahveyi azalttım. Yemeklerimi saatinde düzenli yemeye çalışıyorum. Gün içinde uyumamaya özen gösteriyorum. Bu yaptığım şey ne kadar doğru bilmiyorum ama sabahları uyanınca bir kupa yeşil çay içiyorum. Sindirime de yarıyormuş, sinirlere de. 
ve ilaçların da desteğiyle tabii bunu da belirteyim mucize uyku düzeni diye geçmesin. 
Migrenden şimdilik kurtuldum. 1 aydır şiddetli nöbet gelmedi. Çok gergin olmuyorum. Orta karar devam ediyorum.
Bilgilerinize efendim deneyin farkı görün derim ben.