16 Aralık 2008

Nerede Cennet

Artık anneliğin çok da kutsal bir şey olduğunu düşünmüyorum.
O kadar örnek var ki etrafta anneliğin kutsal olduğunun aksini ispat eden.
Fakültede eğitim bilimleri dersini veren erkek hoca "Annelik abarttığınız kadar kutsal değil, hormonlardan ibaret." demişti. Çok sinirlenmiştim, nasıl olur da bir erkek anneliği bu kadar küçümseyebilirdi. Şimdi ben de bunun böyle olduğunu düşünüyorum.
14-15 yaşındaki kızını Hüseyin Üzmez'e tabiri caizse armağan eden de bir anne,
15-16 yaşındaki kızını bir odaya kilitleyip evlenmeleri için kızın nişanlısını tecavüze çağıran ve tecavüz sırasında muhtemelen bekleyen de bir anne,
kocasının kızına tecavüz etmesini önlemeyen bu duruma göz yuman da bir anne.
Bilmem nerenin yerli halkına dahil anneler çocukları göz göre göre ölüme terk eder, bilmem nerde kızını zorla pazarlayan anneler vardır, bilmem nerde kız çocuklarını gelenek diye sünnet eden anneler vardır, bilmem nerde değil Türkiye'de töre diyerek kızını zorla (!) intihara sürükler bir anne.
Bunları yaşıyoruz.
Aksi yok mu, var elbette. Engelli evladına senelerce gıkını çıkarmadan bakan anneler var, çocuğunun okul masraflarını çıkarmak, evladını okutmak için gece gündüz çalışan anneler var. Bunlar da var ama işte bu işin doğrusu yokmuş, normali yokmuş anneliğin.
Annelik de kutsal değilse dünyada ne kaldı bağlanacağımız.?
Kendimi güvende hissedemiyorum ne zamandır. Bir gün anne olursam diye uzun uzun cümleler kurmaktan korkuyorum sanki. Anne olmayı düşünmek bile vicdanımı sızlatmaya yetiyor. Hangi dünyaya gelecek bu çocuk? Bir gün karşıma çıkıp demez mi "Bilmiyor muydunuz böyle olacağını, neden sırf annelik-babalık duygularınızı tatmin etmek için dünyaya gelmeme izin verdiniz, değer miydi?" Ne derim evladıma, nasıl bakarım yüzüne.?!
Anne olmaktan korkuyorum, bu güzel duyguyu yaşamama engel olan herkesten korkuyorum, dünyanın kendisinden korkuyorum.
Savaşlar, küresel ısınma, açlık-susuzluk, işkence...
O çocuğu sadece benim sevmem ya da evleneceğim adamın sevmesi yetmeyecek. Koca bir dünyanın sevmesi gerekiyor evladımı. Bunu yapabilir mi dünya, sanmıyorum.