2 Ağustos 2010

İsmin Ne Dedi Söyleyiverdim Mücella Mücella



İsimler geleceğimizi etkiler mi? Çocuğa isim seçerken neye dikkat etmemiz gerekiyor.?

Doğu kültüründen gelen bir şey olduğu için bazılarına göre safsatadan öteye gitmez belki ama eminim ki "Gördüğüm Emre'ler genelde böyle, gördüğüm Sibel'ler genelde şöyle" diyebilecek birileri vardır. Biraz dikkat edince çıkabiliyor. Mesela Zeynep ismi.. Şimdiye kadar rastladığım Zeynep'lerin hepsi güzel. Hatta şöyle örnekleyeyim. Bir gün dolmuşta yanıma çocuklu bir kadın oturdu. Çocuğu çok güzeldi. Bir de böyle tatlı tatlı konuşuyordu ki sormayın. "İsmi Zeynep mi?" diye sordum. Kadın neye uğradığını şaşırdı. Tutacağından emin değildim, sadece denedim ama tuttu. Zeynep'miş kızının adı.

Gerçi Zeynep ismi ağır bir isimdir ve uygun zamanda verilmezse -sanırım kış bebekleri için tercih edilmesi gereken bir isim bu-, eğer kişide hırçınlığa neden olabiliyormuş. Yani ismi kişiye ağır gelebiliyormuş. 
Eski alimler kalmadığı için belki de bunlar unutulmaya yüz tutmuş bilgiler, ayrıntılı araştırma yapmak için kaynak seçecek olanlara İnternet pek de yardımcı olmuyor. 
Doğuya ilgi duyduğum için bu tür hikayeler duymuşluğum var. Mesela ismini taşıyamama diye bir şey var. İntihar vakalarının çoğu için ya da genelde bol sorunlu yaşayan, manevi çıkmaza giren kişiler için ve hastalığa yakalananlar için bu yorum yapılabiliyor. Bazı Türk topluluklarında da halen var bu mesela. Örneğin Muhammed ismi seçilir çocuğa ama çocuk sorunlar yaşamaya mesela çok yaramaz olmaya, çok ağlamaya, çevresine zarar vermeye başlarsa bu isim değiştirilebilir. Aynı şekilde Kuran'da geçen isimlerde de durum böyledir. Ve hatta isim değiştirildikten sonra ya da yanına ek bir isim geldikten sonra çocuğun bu olumsuz durumunun ortadan kalktığı gözlemlenir. 

Sümerlerde bile isimlerin kişilikleri etkilediğine ilişkin inanışlar varmış. 
Bu konunun bilimsel açıklaması da varmış sanırım. Titreşimle yani kelimedeki seslerin titreşimi ile ilgili imiş. Bu titreşimler maddeyi yani bireyi etkileyebiliyormuş.
Doğunun haricinde de yine farklı kültürlerde farklı yorumlansa da isimlerin insan kaderini, kişiliğini etkilediği düşünülmüş. Latince bir deyiş var mesela, "Nomen est Omen" (İsim Kaderdir)

İsim seçme konusunda mevsimlerin bile etkisi olduğu söylenir, yani eskiden daha yaygın bir inançmış bu. Ağır isimler kış ve sonbaharda, daha yumuşak anlamlı isimler ise yaz ve ilkbaharda tercih edilmeli imiş mesela. Bir de bir de iki isim tercih edilmesi hususunda dengeli olması için bir isim sert seçilmişse illa diğeri daha yumuşak olmalı imiş.

Mahallede bir abimiz var adı Yaşar. Öğrendiğime göre ailesinin ondan önce 5-6 tane çocukları olmuş ama hiçbiri fazla yaşayamadan ölmüş ve bir büyüğe danışmışlar. -Çok yaratıcı bir çözüm- Adına Yaşar koyun demiş ve evet görüldüğü üzere abimiz şu an sapasağlam yaşamakta. Başka da kardeşi yok.

Aslında bu isim seçme meselesi görüldüğü üzere çok karışık. 
Ebcet hesabı diye bir şey bilir misiniz? Harflere sayılar verilmesi ve çeşitli matematiksel işlemler ile belli bir sonuca ulaşılmasına dayanır. Misal, Kuran'da Ahirun suresinde geçen bir tamlamada yapılan hesaplama ile İstanbul'un fethedildiği tarihin çıkması gibi.. Cifr hesabı da deniliyor buna, ebceti de içine alan bir terim cifr.
Kabalada da benzer sonuçlar çıkarılıyor. Onların alimleri farklı elbet, kitap da farklı ama amaç aynı. Kitaptan farklı yöntemlerle şifreler çözmek.
Bunlardan neden bahsediyorum. İsim seçerken bir bilene danışma gerekliliğinden bahsediyorum. Anlamı güzel olmalı evet, ses olarak güzel olmalı evet, ama ebcetin nasıl yapıldığını bilmek yetmiyor mesela ben biliyorum güya ama önemli olan onu yorumlamak.. Çocuğa isim verilirken buna bile dikkat etmek gerekebilir kanımca.

Forumlarda dolaşan bir yazının linki. Aslında yazının linkini alamadığım için başlıkta biraz aşağılara indiğinizde İsminiz ve Kaderiniz başlığıyla yayınlanan yazıyı göreceksiniz. Misal mahiyetinde.

Farklı yazıların içinde verilen bir örnek "GÜL". İsminin içinde Gül geçenlerin sorunlu bir hayatları olduğu ve genel itibarıyla pek de gülemediklerinden bahsediliyor. İki tane yetişkin Gülay tanıyorum, ikisi de bu tanıma kesinlikle uyuyor.
Adında Y harfi geçenlerin 10-11 yaşlarında hayatlarını ciddi şekilde etkileyecek bir kırılma yaşadığı söyleniyor. Bunu da iki örnekle onayladım gitti. 
Adında Ü harfi bulunanların sorunlu olabilecekleri söylenmiş. Zaten Gül'ü de etkileyenler özellikle G ve Ü imiş. Velhasılı kelam..
Mert'lerin çalışkan, Zeynep'lerin güzel olduğunu söyleyebilirmişiz. Bunun dışında benim de kişisel tespitlerim var ama neme lazım böyle ulu orta söyleyip de azıcık olan arkadaş çevremi de kaybetmeyeyim..

"Aman efendim ben bir Zeynep tanıyorum hiç de güzel değil" diyebilirsiniz normaldir. İstisnalar elbette olacak, zira kaderi, kişiliği, fiziği etkileyen tek şey isim değildir. Bunu da eklemek lazım.

Karman çorman bir yazı oldu. Araştırmak isteyenlere çıkış olsun diye yazdım ve tabii herkes eteğindeki taşları döksün bakalım ne var ne yok değil mi ama.. Evet. 


http://pippihasmet.blogspot.com/2010/08/ismin-ne-dedi-soyleyiverdim-mucella.html