2 Ekim 2009

Pipi

a. Çocuk dilinde erkeklik organı.
Güncel Türkçe Sözlük

Hala.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

Bebek.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

Kılıbık.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

Alnın üzerine sarkan saç tutamı, kâkül.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

1. Hindi. 2. Hindi yavrusu, palaz.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

Kâkül: Pipilerin gözlerini örttü, kestirsene.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

--
Pipinin ne olduğunu biliyoruz tabii de ben şimdi ağızlardaki anlamlarına takıldım. Kâkül anlamına da geliyormuş yalnız örnek cümleye dikkatinizi çekerim. "Pipilerin gözlerini örttü kestirsene"
Ben buna gülerim işte.

Bir Çocuksun Sen

Barış Manço, seni çok özlüyorum.
Eminim içi sızlıyordur olanları gördükçe. Gerçi her zaman vardı veletleri orada burada kullanma durumu.

Emrah var mesela.. Hepimizin yakınen tanıdığı bir isim, çocukluğumuzun trajik hatırasıdır kendisi. Küçük Emrah.. Oğlum sen kaç yaşındasın ki annenin özel hayatını anlamlandırmaya çalışıyorsun, hayat değil mi ama işte.. Neyse.. Bacak kadar çocukken aldılar senin sesin güzel dediler, ergen sesiyle ciyaklamasından zevk aldılar. Keza Ceylan.. Filmlerini izlediniz mi bilmiyorum ama ben izledim, nasıl bir rezilliktir bu anlamadım hiç. Ergen işte bildiğin ergen. Ne anlıyorsunuz bu çocuklara şarkı söyletmekten.? Ha evet bir ışık görürsün çocukta, sesi güzel müzik kulağı var belli o zaman madem yardım etmek istiyorsun gönder okula, eğitimini alsın bu işin, adam gibi müzisyenlerimiz olsun.

Şimdi bir de yarışmamız var böyle abidik gubidik bir şey: Bir Şarkısın Sen

Çocukları aylardır süründürüyorlar. Ailesini de tanıdığım bir çocuk var mesela orada. Canım gülüm küçüğüm annesigile ev tahsis etmişler bildiğim kadarıyla orada kalıyorlarmış. Çocuk resmen ektralara gidiyor. Bahsettiğim çocuk da minicik bir şey daha. Bir havalarda görseniz selam verilmiyor o derece bir halde. Bir sene sonra bu çocuk ne olacak? Kimse yüzüne bakmadığında, silindiğinde hafızalardan...? Çocuğun psikolojisini düşünüyorlar mı? Şimdi beni alıp Türkiye'nin önüne çıkarsalar yolda gören herkes beni tanısa imza alsa sonra da silinip gitsem, bundan ben bile etkilenirim. Eğitimlerine yardımcı olmak gibi güzide bir emeliniz varsa bırakın o zaman yarışma işini. Çocuklar için yarışmayı hiçbir zaman doğru bulmadım, bulmayacağım. Hırs, kin, yıkım.. Her şekilde travma olur, hele ki böyle büyük bir yarışma. Bitmedi de hâlâ.

Bu yarışmadan kurtulamamışken başka bir yarışma çıktı: YAŞ 15

Eh ne diyelim bakalım, biz susalım birileri para kazansın, küçücük çocuklar rezil olsun saçma sapan işlerde.

Barış Manço'yu neden andım? Anılmayacak gibi değil ki, çocuklara nasıl davranıyordu bir hatırlayın hadi. Bütün çocuklar armağan alıyordu, onlara kimse yetişkin gibi davranmıyordu. Çocuk sonuçta bu.

RTÜK, o sokuldu, bu yaladı bunları takip ediyor, iyi güzel ama sadece bu kadar mı? Çocukların kullanılmasına göz yumuyor. Bekliyorum bakalım ne zaman dur denecek bu saçmalıklara ya da dur denebilecek mi, hayde bakalım.

Tayyip

Tayyip isminin anlamını biliyordum: temiz. Buraya kadar bir şey yok ama Karabük'te bir yer olduğunu bilmiyordum Tayyip'in.

-Nerede oturuyorsunuz?
-Tayyip'te.
-Oh oh Allah selamet versin..


1. İyi, güzel, hoş. 2. Çok temiz.

Karabük ili, Ovacuma bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

Hüseyin

Şu yaşıma geldim sayısız kez duydum Hüseyin ismini. Terim gibi geliyor bu isimler bana anlamlarının derinliğine inmeyi sevmiyorum. Sorardım önceden adının anlamını "bilmem ki hiç merak etmedim" derdi adam sonra sıkıldım bu işten. Evet Hüseyin isminin anlamı :

Hüseyin Köken: Ar.
Cinsiyet: Erkek
Küçük sevgili.


Hüseyin deyince böyle nasıl desem insan farklı daha ulvi bir anlam arıyor isimde. Küçük sevgili demekmiş. Şaşırdım şahsen ben. Şimdi küçük sevgilim, Hüseyinim.. Anaaam.. Küçük sevgili olayına karşı değilim de mesela Hande Yener sevgiline hüseyinim benim dese sorun olmaz gibi geldi bana. Acep böyle midir bu iş.?