Eğitim hakkı deniliyor ama bu hakkı kullanmak için de bir sürü engel çıkarıyorlar önümüze. Bir genç okumak istiyor ama devlet diyor ki, şu şartları taşımıyorsan okuma sen, otur oturduğun yerde. Akıl alacak gibi değil esasında ama alıyor ve biz bu sisteme yıllardır katlanıyoruz sessiz sessiz. ÖSYM'nin rezillikleri ortaya çıkmasaydı daha da kimsenin sesini çıkaracağı yoktu.
Öyle bir başbakan isterdim ki, çılgın proje diyerek ortaya çıksın ve eğitim sistemini komple değiştirsin, "düzenlesin". Kafasına göre değil tabii, eğitime yıllarını vermiş deneyimli insanlarla otursun konuşsun, bir şeyler yapsın. Sınavları kaldırsın, yepyeni bir sistem getirsin. Yapsın da yeter ki bir şeyler yapsın. Atama bekleyen öğretmenlerin atanmasını sağlasın, imamların kaymakamların girdiği dersleri onların elinden alıp yine öğretmenlere versin. Ama öyle olmadı tabii..
+ Haber
+ Haber
Mersin’in Erdemli İlçesi’nde YGS’den aldığı düşük puana üzülen lise son sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Sıdıka Soydan, kendini iple asarak yaşamına son verdi.
Hiç uğraşmayayım siz gidebildiğiniz kadar geriye gidin buyrun: Google
KPSS intiharları da bildiğim kadarıyla 20'yi aştı.
Bir ülkenin utancı olması gereken bu intiharlara hâlâ müdahale edilmiyor, hâlâ kimse bu konuda bir şeyler yapmıyor.
Ne şartlarda okuyor bu çocuklar..? Kızlar ailelerine karşı durarak okuma çabasında ama gel gelelim bir sınav var ve geçemezsen eve mahkumsun. Herkes dershaneye gidemiyor, hele de ailesi tarafından okutulmak istenmeyen çocuklar nasıl gitsin dershaneye.? Şanslıysa liseyi de okuyor ve ardından evlenmek zorunda kalıyor. Sonrası malum, kadın cinayetlerine kadar gidiyor.
He daha da şanslı ve okudu diyelim, bu sefer de iş yok. Aile para bekler, ama yok yok yok..! Bunu yaşamayan bilemez herhalde, bu yükü taşımayan bilemez. İntihara sürüklüyor işte bu da.. Öğretmen adayları bu yüzden intihar etti. Kolay bir şey değil..
Bir de şu var tabii, çocuğunu okutmak istemeyen ailelere de gün doğuyor. Bak bilmem kimin kızı okudu da ne oldu, evde oturuyor işte, okuyup ne yapacaksın? Eee haksız da sayılmaz öyle değil mi? Eğitimini aldığı işi yapamadıktan, para kazanıp ayakta duramadıktan sonra okumuş neye yarar? Herkes aileden şanslı değil maalesef. Bir şeyler yapıp kendi hayatını kuramazsa sefil olmaya mahkum ve devlet kendi eliyle gencecik insanları ölüme sürüklüyor. Üstelik "Üniversite okumazsan senden hiçbir şey olmaz" düşüncesini yerleştiren de yine devletin kendisi. Çiftçilik devam ediyor olsaydı, usta-çırak ilişkisini tamamen yok etmek yerine kontrol altına alabilselerdi gençler bu kadar çaresiz kalmayacaktı.
Hadi bakalım şimdi çıkın işin içinden. Olan bu nesle oldu, sonrası daha da kötü olmaz dilerim.
Hadi bakalım şimdi çıkın işin içinden. Olan bu nesle oldu, sonrası daha da kötü olmaz dilerim.
El insaf el insaf artık!
3 yorum:
şimdi cv'lerde yazan referansın adı torpil aslında. devlet ayrı kötü, özel sektör ayrı. ben öğrenci halimle kendime bir staj bile bulamıyorsam nasıl iş bulacağım hiçbir fikrim yok açıkçası hem de çok iyi bir üniversitede okuyor olduğum halde.
Tüylerim diken diken.İçim acıyor,yüreğim kırık.Artık geleceğe dair daha "umutsuz",daha "mutsuzum".Beklediğim birşey yok,ya bu sene de olmazsa?
"Atama bekleyen öğretmenlerin atanmasını sağlasın, imamların kaymakamların girdiği dersleri onların elinden alıp yine öğretmenlere versin. Ama öyle olmadı tabii..."
Hiç birinin yatacak yeri yok!
Sınav olmasa emin ol daha fazl aişsiz daha tembel insanlar çıkacaktı. Herkes okuyabiliyor olsaydı(yani sınavsız) gerçekten okumak isteyenlerle gününü gün etmek serserilik yapmak için üniversiteye gitmek isteyenler ayırt edilemeyecekti. Ne bileyim işte bence sınav mutlaka olmalı. Genç nüfusun bu kadar fazla olduğu bir ülkede eğitim adı altında hem para israfı hem gençlik hem zaman hem iş gücü israfı olmasından başka hiçbirşeye yaramaz sınavsız eğitim. Zorunlu eğitim kısmında adam gibi verilsin herşey. İnsan olsun toplumda yaşayabilir olsun kültürlü olsun saygılı olsun. ünide de kariyer yapsın. Adamlığı eğitimi insanlığı saygıyı toplumla yaşamayı üniveristeye bırakmasın. Burada aileye büyük iş düşüyo aslında. Devlet bi insanı adam edemez. Anne yetiştirir. Devlet belki bilgi verir. Belki bozar ama adam etmez. Devlet mutlu bilgili kültürlü anne yetiştirsin yeter. Sınavsız eğitim bence doğru değil(bizim şartlarımızda) ama sınavların da doğru düzgün olması gerekiyor. Sınav sistemini tartışabiliriz ama sınavsız geçişler için şartlar müsait değil. Dediğin gibi çiftçi de berber de tamirci de kasap da lazım.
Yorum Gönder