9 Ağustos 2010

Pippi UzunÇorap

Pippi Uzunçorap, Astrid Lindgren'in yazdığı çocuk kitabı. Bu kitap çok sevilmiş ki zilyon tane dile çevrilmiş, film olmuş, dizi olmuş Allah ne verdiyse.. Lindgren'in yazar olma gibi bir iddiası yokmuş esasında, hasta çocuğunu eğlendirmek için ona masallar uydurmaya başlamış ve Pippi de böyle çıkmış.  

Zamanında TRT'de bile Pippi'nin dizisini yayınladı mesela. Oh yeah.. Gerçi bir süre sonra kaldırıldı.

Dizideki Pippi budur:


Pippi koca koca adamlara kafa tutacak kadar güçlü bir kız. Bilek güreşinde koca koca herifleri yenebiliyor. 
Pippi'nin benekli bir atı var ki ben o atı ikide bir rüyamda görüyorum ne hikmetse. Bir tane de maymunu var Pippi'nin.
Pippi, diğer çocuklara benzemiyor. O her söyleneni yapan, soru sormaktan korkan, evlenme hayaliyle yaşayan bir kız değil asla. 
Pippi, kendi yemeğini kendisi yapan, yalnız yaşayan, mücadeleci, güçlü bir kız, babası da korsan ayrıca. Bu yüzden de işte yazıldığı dönemde bir sürü tartışmaya neden olmuş. Çocukları anarşizme özendirdiği için türlü türlü eleştiriler almış, ırkçılığa özendirdiği de söylenmiş ama kitabın başına gelenlerin hiçbiri onun ünlenmesine engel olamamış.
Pippi'nin iki tane de arkadaşı vardı. Bu çocuklar bizim gibi normal çocuklardı, yani okula giden, anne sözü dinleyen şapşal çocuklardan.. Pippi'yi kıskanırlardı. Çünkü Pippi, özgürdü. Kimse onu istemediği bir şeyi yapmaya zorlayamıyordu. 

Kitabı almak isterseniz bakın burada var:

!_!**!_!**!_!

İşte ben de bu yüzden Pippi'yim.
Tamam belki herkes Pippi'yi bilmiyor olabilir, anlarım ama Pippi'yi pipi diye algılamadaki ısrarı anlamıyorum. Pipiden bahsedecek olsam açıkça pipi derim ben zaten. Hatta sadece pipi demem de neyse.
Bazı bloglara yorum bırakıyorum. "Aa Pippi ne ayıp Haşmet diyelim biz sana" diyorlar.
Ayıp değil o arkadaşım, parmak kadar çocuk işte. Bu kadar büyütecek bir şey yok.
Bundan sonra bana "pipi aa ne ayıp" diyen olursa "pipiler kovalasın" şeklindeki bedduama hazırlıklı olsun, demedi demeyin.



27 yorum:

ry dedi ki...

çok itici bi tipi var.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

bak bu iyi geldi işteee:)

We are the Hippies dedi ki...

uehueh aasıl pippi bu mu ya :D neyse yaşasın ippizm bu arada missipipi de bizden sayılır ya :D

Kırmızı Adam dedi ki...

Ama çok ayıp bence pipi felan. :)

Pipiler mi kovalayacak şimdi beni, hahah? Gözümün önüne getirdim de şöyle bi, birsürü pipi var koşuyorlar felan... :)

cemo dedi ki...

Küçükken severek okuduğum nadir kitaplardan biriydi :) Taşınırken parça pinçik olmak suretiyle dağılmasaydı hala kitaplığımdaki yerini koruyor olurdu.Hatta adı Pippilotta'ydı :) Arada atını sırtladığını falan hatırlıyorum

Basak dedi ki...

Benim rüya kitabım, bir de gizli yediler vardı. bu iki kitabı kaç kez okudum hatırlamıyorum, dünyanın en sevimli kahramanıdır. Dizisi de fena değildi ama kitaptan daha fazla zevk aldığımı hatırlıyorum.

kremkaramel dedi ki...

Çizgili uzun çorapların var mı, onu söyle sen:)

Judy Abbott dedi ki...

defalarca okudum Pippilotta'nın maceralarını. sanırım dizisini de izlemiştim. arkadaşlarının adı Tommy ve Anika idi. Pippi'nin babası kaptandı. Serinin devamında Pippi'yi ve arkadaşlarını uzak adalara götrmüştü. Bi de maymunu vardı galiba Pippi'nin. Kesinlikle mükemmel eğlenceli kitaplardı.

Azze dedi ki...

Kııız!

Bi bölümde ayağına fırçaları takıp paten kayıyormuş gibi köpürte köpürte temizlemişti evini, o zaman çok özenmiştim, Uzun Çoraplı Kız Pippi'ye işte.

Adsız dedi ki...

bir Weasley olmalı.

pippi haşmet dedi ki...

yesil, ne yalan söyleyeyim dizideki kız bana da başta itici geliyordu :)

pippi haşmet dedi ki...

PAPATYA PRENSES, eheh :)

pippi haşmet dedi ki...

hippilazman, kıza takılma ippizm başka türlü bir şey ahah

pippi haşmet dedi ki...

Kırmızı Adam, işte düşünün bir daha demeyin :)

pippi haşmet dedi ki...

cemo, evet evet atını taşıyordu :))
pippilottam benim ya :)

pippi haşmet dedi ki...

Basak, ne yaparlarsa yapsınlar kitap okurlarını memnun edemezler. Biz her zaman daha iyisini hayal ederiz çünkü. Kitap bambaşka ;)

pippi haşmet dedi ki...

kremkaramel, var valla. Ayakkabılarımız da benziyor. Ben böyle kırmızı değilim ama ben de sonradan kendi çapımda kırmızı olmuş bir insanım :D

pippi haşmet dedi ki...

Judy Abbott , babasının gemisi batıyordu sanırım ya da böyle bir şey ama pippi inanmıyordu öldüğüne babası şişman olduğu için denizde batmayacağını düşünüyordu. Sonracığıma da babası çıkıp geliyordu :)
maymunu da vardı eveeet ;)

pippi haşmet dedi ki...

Azze, evet :) Dizide de vardı o sahne pek cici canım ya :D

bossa nova dedi ki...

o iki yandan bağlanmış saç modeline biz evcek pippi diyoruz. Çocuklara da gel saçını pippi yapem derim ben.
E işte pippi yani ordan kalma.

pippi haşmet dedi ki...

bossa nova, en güzel bir şey ;) Ben de saçımı öyleee havada tutabiliyorum ehi :)

Zeko dedi ki...

hollantoda pek ufakken , pek bi izlerdim kendisini. sen ilk pippi uzunçorap muhabeti yaptığında anlamamıştım , şimdi düştü jeton ;)

pippi haşmet dedi ki...

zeko, pipi anlamamışsın en azından, bu da bir şeydir :))

şule dedi ki...

güneşten yüzümde çiller çıktığında en çok pippiye benzedim diye sevinmiştim. hâlâ çillerimi aynı nedenle severim. ve evet, dizideki kız beni de hayal kırıklığına uğratmıştı gördüğümde ama olsun o her haliyle muhteşem bir kahramandır :)

nb0r4 dedi ki...

Zeko gibi ben de gavurland'da geçen çocukluğumda dilinden hiç anlamadığım bir alaman kanalından Pippi Langstrumpf'u izlerdim. Hala jenerik müziği kulaklarımda yankılanır "Hey Pippi Langstrumpf lala olla la villa la oliyaaa"... Çatılardan atlayan, koca koca adamlara kafa tutan küçük kızın hikayesinden etkilenip balkondan atlamayı bile düşünmüşlüğüm vardır. Çok şükür; belki de hayatımdaki ilk göt korkusu buna engel olmuştur. Öyle de bir bağ vardır Pippi ile aramızda. :)

Adsız dedi ki...

Kesinlikle ruh hastası bir gerizekalı olduğunu düşünüyorum. Lanet olsun sana ya.

Nuray İlbars dedi ki...

Siteniz renkli, eğlenceli..
Sağ sidebardaki resimli yazıları nasıl eklediğüinizi merak ettim, ben de bloğumu renklendirme çabasındayım:-) Mesela I'm dar drom normal nasıl kondu oraya öyle:-) Meraktayım..