22 Haziran 2011

Not Defterimden Düştüler

  • Karacaoğlan, Türk Halk Edebiyatı'nda sevdiğinin adını açıkça belirten ilk ozandır. "İncecikten bir kar yağar/tozar elif elif diye/deli gönül abdal olmuş/gezer elif elif diye..."
  • Her iki haftada bir dil yok oluyor. 
  • Maleo, soyu tehlikedeki kuş türlerinden biri. 5000 civarında kalmış sadece. En büyük özelliği ise yumurtalarını toprağa gömmeleri. Yumurtalar 70 gün toprağın altında kalıyor, yavrular yumurtadan çıkınca toprağı kazarak yüzeye ulaşıyor. 
  • Mungo, öğretebilme yetisine sahip olduğu kanıtlanmış memeli. Bu hayvancık, yavrularına zehirli akrepleri nasıl yakalamaları gerektiğini aşama aşama Şekil A Sütun 1 şeklinde anlatmakta imiş.

  • Deniz yosunları, planktonlar ve bataklık bitkileri DMSP denilen bir madde yayar. Bakteriler bu maddeyi besin olarak almak için bir enzim kullanır, bunun sonucunda da DMS gazı ortaya çıkar. İşte deniz kokusu budur aslında. DMS: Dimetil Sülfit DMSP: Dimetil Sülfoniopropionat evet çok anladık neyse
  • Bazı canlılar bazı canlıların gözyaşlarını içerek su ihtiyaçlarını karşılar. Pipete benzer bir uzuvla besin alacakları hayvana sabitlenirler, hatta hayvanın bu işlem sırasında uyanmaması için de hayvana bir madde verirler. Anestezi bildiğimiz işte. Kelebek ve güveler başvuruyormuş bu yönteme.
  • Köpekler, bir haftalık ayak izlerinin bile kokusunu alabilir. Klasik müzikle sakinleşir. 0,2 saniyede bir havlayabilir. Kalp krizi geçirmiş hastaların daha uzun süre yaşamasını sağlayabilir. Dünyayı sarı ve mavi ağırlıklı görür. Köpeklerin %30'u obezmiş efenim. 
  • Kediler, şekerli şeylerin tadını alamaz. Burunlarının altındaki kör nokta nedeniyle önündeki yemek kırıntılarını göremeyebilir. Kara kediler, tüylerinin renginden dolayı virüslerden korunur. Kedilerin %10'u obezmiş. Kedi sütünde, insan sütünden 8 kat fazla protein ve 3 kat fazla yağ varmış. 

8 yorum:

Üsturupsuz Yazar dedi ki...

Evet,iştahlarına diyecek yok bu minnoş köpeciklerin:D

Deniz Şenliler dedi ki...

Aa ben de ne söverim kedilere şımarık hayvan diye, yemeğimi paylaşıyorum hayvan görmüyo önündekini, illa ağzına mı sokayım! Meğersem kör noktadanmış, saol pippi :)

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

"Burunlarının altındaki kör nokta nedeniyle önündeki yemek kırıntılarını göremeyebilir."

"Gözlerinin" olacak herhalde. Öyle olması lazım gibi de :)

Azze dedi ki...

Geçen benim mungom da elinde tebeşir bişeler çiziyodu, minnoşlarına horpik gibi sesler çıkarıyodu bi de. meğer anfi kurmuş eğitim veriyomuş ayol :)

pippi haşmet dedi ki...

Üsturupsuz Yazar, kedilerden daha obez çıktılar :D

pippi haşmet dedi ki...

dokimotatos , varmış valla öyle bir şey :)

pippi haşmet dedi ki...

Recep Hilmi Tufan, yok burunları doğrusu. burunları yüzünden göremiyorlar demek ondan o.

pippi haşmet dedi ki...

Azze, ahah bak sen şu kerataya ya mungo işte yapar öyle şeyler hehe