22 Haziran 2011

Ekonomist Şirin - Finance Smurf - Le Schtroumpf Financier


Dün şurayı karıştırıyordum bilmediğim şirin var mı acaba diye. Ahaa bir de baktım ekonomist şirin.. Köye para getirmiş akıllım.
Tabii biz sadece çizgi filmi bilince çizgi romanda olanlardan bihaberiz. Kapitalist mi olmuş bu eşşoğlubeşkulaklar dedim ve araştırdım.


Şirin Baba, laboratuvarında bir şeylerle uğraşırken patlama olur, Şirin Baba patlamanın etkisiyle kendinden geçer. Sonradan Ekonomist Şirin olacak şirinimiz, yardım istemek için Şirin Baba'nın yakın dostu Homnibus'a gider. 


Homnibus, Şirin Baba'nın sülfür yüzünden rahatsızlığını söyler ama Şirin Baba'yı iyileştirecek antidotlar onda yoktur. İlacı bulması için Oliver'ı gönderir, sonradan ekonomist olacak şirin de Oliver'la beraber ilacı bulmaya gider. Şirinimiz bu yolculukta parayı öğrenir. 



Şirin, ilaçla döndüğünde Şirin Baba'yla para konusunu konuşmak ister ama Şirin Baba hastadır ve konuşacak durumda değildir. Şirinimiz de ticari sistemi hayata geçirmeye karar verir.


Böylece Ekonomist Şirin olur. İlk işi ressama gidip Şirin Baba'nın portresini çizdirmektir. Heykeltıraş Şirin'den de hazırlayacağı paralar için kalıp yapmasını ister. 


Usta Şirin'le beraber erimiş altını kalıplara dökerek ilk şirin parayı yaparlar. 


Ekonomist Şirin, paranın ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını anlatmak için bir toplantı düzenler. Herkesten destek görür, Gözlüklü hariç. Başlangıç için her şirine birer torba para verilir. Şirinler, paraya alışana kadar Ekonomist'e sık sık sorular sorar. 


Başlarda güzel güzel eğlenen Şirinler, zamanla para yüzünden sorunlar yaşamaya başlar. Aşçı, Çiftçi, Usta gibi şirinler zenginleşirken diğerleri fakirleşir ve önceden karşılıksız yaptıkları işleri para için yapmaya başlarlar. 


Ekonomist Şirin, bunun üzerine banka kurmayı akıl eder. Böylece, fakir şirinlere kredi verecek, zengin şirinlerin de parasını saklayacaktır. Çiftçi, bankaya güvenmez ve parasını ormana gömer. Yalnız o gömerken, Gargamel de onu izlemektedir. Çiftçi, koşarak uzaklaşır oradan. Gargamel bu olaydan sonra Şirinlerin parasından haberdar olur. 


Çiftçi Şirin, biraz zaman sonra parasını almak için geri dönmek ister, ancak köprüyü geçerken köprü ikiye ayrılır. Ekonomist, köprüyü tamir ettireceğini ama şirinlerden her geçiş karşılığında para alacağını söyler. Usta Şirin'e gider ve köprüyü kaç paraya yapacağını sorar. Usta da odun için marangoza gider. Marangoz, 1500 para ister. Usta, bu parayı fazla bulur ve başka bir şirinle 1000 paraya anlaşır. 


Bir şekilde köprü yeniden yapılır ve Çiftçi, ormana dönebilir. Gargamel, onun için tuzak hazırlamıştır. Çiftçi'yi yakalar ve kargası ile Şirinler'e haber gönderir. Çiftçi Şirin'e karşılık bütün paralarını istemektedir. 

Bu arada Şirin Baba iyileşir ve duruma müdahale eder. Plan yapar ve Çiftçi'yi kurtarırlar. 


Kurtulması şerefine bir parti düzenlemek isterler ama Ekonomist, parayı kim ödeyecek diye sorar ve tartışma çıkar, partiden vazgeçilir. 

Şirin Baba da paraya uyum sağlamaya çalışır. Şirine'ye, ona hastalığı boyunca baktığı için, aşçı ya yemekler için bir miktar para verir ve kısa zamanda fakirleşir. Ekonomist Şirin, Şirin Baba'ya her şirinin şimdiye kadarki hizmetlerinden ötürü para ödemesini teklif eder ama Şirin Baba bunu reddeder. 

Şirin Baba, köye şöyle bir bakar. Şirinler mutsuz ve kavgalıdır. Eskiden zevk alarak yaptıkları işleri artık para almadan yapmamaktadırlar. Şirin Baba, duruma çok üzülür, yine de bir şey yapamaz. 


Bir gün şirinlerden biri paradan sıkıldığını söyler ve köyü terk edeceğini açıklar. Şirin Baba dahil bütün şirinler de onunla birlikte gitmeye karar verir. Ekonomist Şirin, bana borçlusunuz gidemezsiniz der, ama diğer şirinler cevap olarak bütün paralarını ona fırlatır. Ekonomist, parasız zamana dönmeyi reddeder. Bütün köyün ona ait olduğunu iddia eder. 


Geride sadece Ekonomist Şirin kalmıştır artık ama yalnızlıktan sıkılır ve herkesi geri çağırır, artık para olmayacağını söyler. 


Ve mutlu son bütün şirinler geri döner ve paraları eritip müzik aletleri yaparlar. 


Bölümün tamamını isterseniz pdf olarak şuradan indirebilirsiniz. 

8 yorum:

pg dedi ki...

komunist bunlar ya :)

Azze dedi ki...

eneeem, ne güzelmiş ya :)

ry dedi ki...

99 erkek ve 1 kadının olduğu yerde kavga gürültü eksik olmaz. bir de para girdiyse köye tamam artık, olaylar iyice çirkinleşir.

pippi haşmet dedi ki...

perpetual gloom, öyle olacak tabii ne sandındı hıh :)

pippi haşmet dedi ki...

Azze, diğ mi diğ mi :) bayıldım ben de

pippi haşmet dedi ki...

ry, para kalmamış sonunda işte, ilerleyen zamanlarda ergen şirinler de geliyordu hani bir kız daha vardı sonradan. ama büyümüyor işte kerata

PAPATYA PRENSES dedi ki...

höh yani,neler olmuş neler. paran mı var derdin var diye boşa dememişlerr.

bide demet evgar beyaz şovda bu gece. en çok sevdiği çizgi filimde pippiymişş:) aklımada sen geldin niyeyse:P

pippi haşmet dedi ki...

PAPATYA PRENSES, :) bayılıyorum o kadına zaten :)