20 Nisan 2010

South Park - Malum Bölüm Hakkında

Birazcık eskidi bu haber esasında ama yazmadan duramadım. 
Abuk sabuk sohbet siteleri var ya hani yabancılarla konuşmak için, birkaç kez başıma geldi Türk olduğumu söyledikten sonra pis müslüman denilerek kapatıldı pencere. Böyle de enteresan bir ünü var müslümanların hem de sırf saçma salak terör örgütleri yüzünden. 
Neyse efendim konumuz: South Park. Daha önce de İslam peygamberini göstermişlerdi, ama bu sefer biraz farklı durum. Şöyle bir ekran görüntüsüyle ifade etmem gerekirse:


Ortadaki bear, İslam peygamberi olarak anlatılıyor. 
Espriydi şuydu buydu tamam da bu şekil neden? Birilerinin hassas olduğu bir konuda neden bu kadar ısrarla duruluyor? İslam dini istememiş işte bunu, uygun görülmemiş, sen neden ısrarla bunun üstünde duruyorsun? En en en basitinden bakarsak işe, kimse anasına bacısına küfür ettirmiyor, ruhsuz Dexter bile gitti karısının öpüştüğü adamı yumrukladı, herkesin hassas olduğu bir şey var değil mi.? İslam'a inananlar da peygamberlerine saygı gösteriyor, onunla ilgili konularda hassas. Neden hakaret etmenize izin versinler ki? Tepki gösterince de amaaan canım siz de pek anlayışsızsınız, geri kalmışsınız, müslüman şiddeti, gelin bir de bombalayın bari zip zip zip..
İslam savunucusu falan değilim. Anlatmak istediğimi anlatabildim mi emin değilim ama olsun bakalım hayırlısı.

+Haber

Bahsettiğim bölümü merak edenler için 200. bölüm. Yanılmıyorsam da 14. sezonun 5. bölümü. Yani izlediğim sitede böyle diyordu.
Hatta siteden buraya aktarmamda sorun yok sanırım. Ahanda o bölüm:
1.parça




2.parça



Açılmaz ya da herhangi başka bir sorun olursa şurada var efenim.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

çok iyi anlatmışsın :) hoşgörüşürüz insanlar ne diyim saygının yanında hoşgörüde bulunmalı.

pippi haşmet dedi ki...

Müslümanlar da şimdi bu olay üzerine kalkıp abuk bir şey yaparlarsa o zaman elimden çekecekleri var.
Azıcık hoşgörü lazım herkese.
Bunu da ekletmen iyi oldu :)

Unknown dedi ki...

ben olsam ciddiye almazdım onları hani mevlanın bir sözü var "Suskunluğum asaletimdendir Her lafa verilecek bir cevabım var. Lakin bir lafa bakarım laf mı diye. Bir de söyleyene bakarım adam mı diye?" bunu uygularım ben hayatımda :D

pippi haşmet dedi ki...

Ciddiye almamak da değil aslında bilmiyorum tam olarak izah edemedim sanırım FriendFeed'de de bunun tartışması oldu. Elbette eleştireceğiz bölümün diğer kısımları hoşuma gitti. Hatta İslam peygamberinin kendini saklamasıyla ilgili güzel yakaladıkları kısımlar vardı, beğendim. Derdim sadece bu şekilde çizilmesinde. Buna gerek olduğunu düşünmüyorum. Bu görüntü olmadan da ne demek istediklerini gayet güzel söylemişler zaten. Özellikle uğraşmanın anlamı ne.? Biliyorsun mesela artık bazı şeyleri, bu insanlar peygamberlerinin tasvir edilmesi konusunda hassas bunu istemiyorlar. Tamam bununla geç dalganı. Ama gidip de ayıyla simgelemek "insanlık" anlayışıma ters. Bilerek kışkırtmaya yönelik bir şey. Bana saçma gelen kısım bu. Yoksa eleştirmeleri gayet normal, eleştirilere de hoşgörüyle yaklaşmak normal. Ayıyla simgelersen karşındakinin hoşgörü sınırını bile isteye zorlamış olursun. Dediğim bu.

Aslında bu yorumla yazıda bahsettiğimi daha iyi açıklamış oldum. Yanlış anlaşılmak kadar korkunç bir şey yok yalnız :)

Jimmykane dedi ki...

Mesele zaten "yapma" denileni yapmanın verdiği dayanılmaz çekicilik. Bunun peşindeler. Spekülatif işler yapmak zorundalar ve bunu yaparken yalnızca din değil, insanlığın önem verdiği ve saygı duyduğu onlarca şeyi ele aldılar bu zamana kadar. Aile de ters-düz edildi, hayvan hakları savunucuları da, doğa gönüllüleri de..

Bu işleri yaparlarken sınır tanımıyor olmaları da, eğlencenin dozunun zaman zaman pek de iyi ayarlayamamalarına neden olabiliyor.

South Park önceleri takip ettiğim ve oldukça eğlendiğim bir çizgi-dizi. Sonraları pek izlememeye başladım. Denk gelmedi. Ve şimdiye kadar sinirlenip yarım bıraktığımı hatırlamıyorum.

Sağduyu çağrısı yaparken de, kıran ve kırılan tarafı ayırmamak ve bu çağrının her ikisi için de geçerli olduğunu da söylemek lazım.

pippi haşmet dedi ki...

@Jimmykane

Bence formatta sıkıntı yok. İnsanları zorlamak güzel birçok konuda. Eleştirilerini de haklı buluyorum ama sorun ayı kılığında göstermelerinde. Bu olmadan da gayet güzel anlatmışlardı zaten. Bunu yapmak ayıp. Diğer konulardaki eleştirilerinde ayıp yok ama bu ayıp. Zaten bir önceki yorumda daha ayrıntılı olarak belirttim kırılan taraf kırılan taraf hakkındaki düşüncemi.